Ar putea fi aceasta berea viitorului?*

Ar putea fi aceasta berea viitorului?*

Scris de Adriana Trocea in . Publicat la data de Noutati

100 de ONG-uri lansează o campanie europeană pentru a salva legislația UE în domeniul apei

 

Bruxelles, 9 octombrie 2018. Multe lucruri sunt necesare pentru producția de bere, dar totul începe cu o apă de calitate bună. Imaginați-vă o lume în care berea preferată arăta, miroase și are gustul unei mocirle. Sau, în loc de băutura preferată, să fii servit cu un castron de hamei uscat și crocant. Acesta este scenariul pe care 100 de ONG-uri doresc să-l împiedice prin lansarea campaniei „Protejează apa!”. ONG-urile solicită Comisiei Europene să apere Directiva Cadru Apă (DCA), legislația UE care protejează toate sursele de apă ale Europei, cum ar fi râurile, pâraiele, lacurile, zonele umede și apele subterane, și care este acum în curs de revizuire („fitness check”).

Campania online #ProtejeazaApa este demarată de WWF, Biroul European pentru Mediu, Asociația Europeană a Pescarilor, European Rivers Network și Wetlands International, care împreună formează coaliția Living Rivers Europe.

Camelia Ionescu, coordonatorul național al Departamentului de Ape Dulci la WWF România, declară: „O lege puternică și eficientă, care să asigure apă de o calitate bună, este o investiție pe termen lung pentru societatea românească și pentru mediul de afaceri. Este mult mai ieftin să previi degradarea calității și cantității apelor prin aplicarea corespunzătoare a legilor existente, decât să se realizeze investiții ulterioare în tehnologii complicate pentru tratarea și epurarea apelor poluate, ca acestea să mai poată fi utilizate în agricultură, industrie sau pentru consumul uman. De aceea, pentru România, este important să intensificăm efortul de a îmbunătăți calitatea apelor de suprafată și de a proteja corpurile de apă, ecosistemele acvatice aflate în stare ecologică bună, prin protejarea legislației existente”.

Consultarea publică – acum e momentul să te implici!

Campania prezintă scenarii provocatoare și imagini care fac referire la cum ar putea să fie berea în viitor pentru a încuraja cetățenii europeni să participe la consultarea publică privind DCA. Este singurul moment când societatea civilă are ocazia să-și exprime opinia în cadrul evaluării acestei legi. Pentru a simplifica procesul, pe wwf.ro/protejeazaapa sunt disponibile informații suplimentare și un instrument ușor de folosit, pentru ca fiecare să-și poată exprima sprijinul și pentru a menține această lege puternică și eficientă. Consultarea publică se desfășoară până la data de 4 martie 2019.

În timp ce scenariile prezentate în campanie ar putea părea extreme, producătorii de bere sunt într-adevăr îngrijorați de calitatea apei, în viitor, în Europa și de aceea au emis o declarație comună. Toți recunosc faptul că pot produce bere de calitate doar dacă au apă de calitate bună, pentru care e necesară protecția și gestionarea durabilă a corpurilor de apă ale Europei și, prin urmare, sprijină DCA în forma sa actuală.

În România, DCA este susținută de Asociația Producătorilor de Bere Artizanală, Fabrica de Bere Bună, Ground Zero, Hop Hooligans, Perfektum, Sikaru, Three Happy Brewers și Zăganu.

Andreas Baumüller, directorul Departamentului de Resurse Naturale la Biroul European de Politici Publice al WWF, a declarat: „Implementarea doar pe jumătate a legislației UE în domeniul apei de către statele membre poate fi considerată o infracțiune în sine, iar încercările lor disperate de a slăbi dispozițiile directivei – înainte ca evaluarea Comisiei să ia sfârșit – este deja prea mult. Îndemnăm cetățenii din întreaga Europă și din afara acesteia să își unească forțele prin intermediul campaniei #ProtejeazaApa și să-și facă vocea auzită. Cu toții avem nevoie de apă curată și, fără DCA, aceasta va fi amenințată în mod serios. Acționați acum pentru a proteja legea UE privind apa!”.

60% din apele UE nu sunt sănătoase la momentul actual

Ecosistemele acvatice sunt cele mai amenințate de pe planetă [1], iar situația nu este diferită în Europa. 60% din apele UE nu sunt sănătoase la momentul actual [2], deoarece statele membre au permis ca acestea să fie exploatate în moduri care le deteriorează, prin baraje, prin construcția altor infrastructuri nocive și prin agricultura nesustenabilă. Prin DCA, statele membre au convenit să pună capăt acestei situații și să obțină o stare ecologică bună pentru toate corpurile de apă  până cel târziu în anul 2027 (termenul inițial pentru anul 2015 fiind deja depășit).  Anul 2027 este, de asemenea, anul pe care campania #ProtejeazaApa îl prezintă ca termen de expirare fictiv pentru berea de calitate.

Acolo unde există voință politică, DCA oferă un cadru eficient pentru abordarea principalelor presiuni cu care se confruntă apele noastre [3], dar statele membre trebuie să-și intensifice în mod semnificativ eforturile și finanțarea pentru a atinge obiectivele pentru anul 2027. Există foarte puține rezultate legate de îmbunătățirea stării ecologice a corpurilor de apă, iar statele membre discută acum despre modul în care legea poate fi slăbită pentru a o face mai flexibilă pentru ele.

Mai multe informații despre campania #ProtejeazaApa sunt disponibile pe site-ul wwf.ro/protejeazaapa.

Campanie susținută de: declic.ro

– Sfârșit –

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

  • Sophie Bauer, Communications Officer (Freshwater), WWF European Policy Office, [email protected], +32 471 05 25 11
  • Adriana Trocea, Expert comunicare externă la WWF România, [email protected], 0728278737 

Note pentru editori

[1] Living Planet Report, WWF, 2016
[2] European waters: Assessment of status and pressures 2018, EEA, 2018
[3] Bringing life back to Europe’s waters: The EU water law in action, 2018

*WWF, Biroul European pentru Mediu (EEB), Asociația Europeană a Pescarilor (EAA), European Rivers Network și Wetlands International, care împreună formează coaliția Living Rivers Europe, nu susțin consumul de alcool.

 

Informații despre campania #ProtejeazaApa

  • Obiectivul campaniei #ProtejeazaApa este unul simplu: să protejeze Directiva Cadru Apă (DCA) a UE, astfel garantând protecția râurilor, lacurilor, apelor subterane și a zonelor umede din Europa, dar și a  faunei și a florei sălbatice pe care apele o adăpostesc.
  • Campania permite oricărui cetățean să participe cu ușurință la consultarea publică a Comisiei Europene (CE) privind evaluarea legislației UE în domeniul apei, care include DCA. Living Rivers Europe consideră că numai un apel puternic din partea cetățenilor poate menține DCA puternică și doar așa se va putea asigura protecția acestei legi și, implicit, a râurilor, a lacurilor și a zonelor umede care depind de ea. Prin completarea formularului disponibil pe wwf.ro/protejeazaapa  sau www.livingrivers.eu, persoanele fizice pot trimite rapid și ușor un răspuns la consultarea publică a CE, folosind modelul oferit de WWF.
  • CE a lansat consultarea online privind Directiva Cadru Apă a UE pe 17 septembrie 2018 – dar numai în limba engleză. Deoarece întrebările întârzie să fie disponibile în toate limbile oficiale (și, prin urmare, tuturor cetățenilor UE), am decis să începem campania noastră de implicare publică, răspunzând la o singură întrebare în toate limbile, inclusiv în limba română. Acest răspuns abordează însă toate aspectele principale ale revizuirii DCA, indicând motivul pentru care considerăm că legea este adecvată scopului și ar trebui menținută ca atare.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul wwf.ro/protejeazaapa sau  www.livingrivers.eu (EN).

 

Informații despre Directiva Cadru Apă

Directiva Cadru Apă (DCA) solicită protejarea, îmbunătățirea calității râurilor și renaturarea râurilor, a zonelor umede, a lacurilor și a apelor costiere, însă statele membre UE nu reușesc în prezent să o pună în aplicare pe deplin. Prin adoptarea DCA, guvernele UE s-au angajat să asigure faptul că râurile nu vor fi deteriorate în continuare și să obțină starea bună pentru marea majoritate a corpurilor de apă până în 2015 și cel mai târziu până în 2027. Acolo unde a fost pusă în aplicare, DCA s-a dovedit a fi eficientă în atingerea obiectivelor de stare ecologică bună a corpurilor de apă și de stopare a deteriorării acestora, luând în considerare cerințele de mediu, sociale și economice.

DCA se află în curs de revizuire standard sub forma unui „fitness check”. Fiecare lege a UE trece prin acest proces. Verificarea („fitness check”) va analiza relevanța, eficiența, eficacitatea, coerența și valoarea adăugată la nivelul UE a DCA (a directivelor “fiice”) și a Directivei privind inundațiile. Acest proces include o consultare a părților interesate și o consultare publică, lansată în septembrie 2018.

Coaliția „Living Rivers Europe”, WWF și partenerii săi (European Anglers Alliance, European Environmental Bureau, European Rivers Network și Wetlands International), lucrează la protejarea Directivei Cadru Apă și la consolidarea implementării și aplicării acesteia. Apasă aici pentru a citi întreaga poziția a Coaliției Living Rivers Europe.

 

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Trackback from your site.