1. Propunem planificarea corespunzatoare a constructiei de microhidrocentrale pentru intreg teritoriul Romaniei, care sa tina cont atat de interesele energetice, cat si de protectia mediului si nevoile comunitatilor locale.
2. Solicitam protejarea urgenta a raurilor aflate inca in stare naturala, cu stare ecologica buna şi foarte buna, precum şi a celor aflate in ariile naturale protejate. 13 650 Km de rauri din Romania se afla intr-o stare ce necesita un grad maxim de protecţie, fiind propuse de WWF pentru categoria de excludere de la dezvoltarea de infrastructuri hidroenergetice. Acestea pot fi indentificate pe harta.
3. Promovam si incurajam protectia ecologica impotriva inundatiilor
Politica, economia si populatia trebuie sa colaboreze, pentru a obtine mai mult spatiu pentru rauri si pentru a scadea sau evita pagubele rezultate din inundatii.
Promovam necesitatea initiativelor la nivel national de imbunatatire a starii raurilor si a protectiei impotriva inundatiilor.
4. Solicitam modificarea legislatiei curente, pentru ca masurile de protecţie a apelor noastre sa fie adoptate si implementate. Un punct important il reprezinta asigurarea implementarii in mod corespunzator a Directivei Cadru privind Apa, a Directivelor privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de fauna şi flora salbatica şi conservarea pasarilor salbatice, precum şi a Directivei Inundaţii. Pe plan naţional pledam pentru adaptarea planurilor de amenajare a teritoriului, a Planurilor de Management ale Bazinelor hidrografice precum şi a legislatiei privind managementul apelor, protecţia naturii, a pisciculturii şi a silviculturii. Implementarea masurilor de reabilitare trebuie reglementate in legislaţia privind managementul apelor, cat şi in Planurile de Management ale Bazinelor Hidrografice.
5. Incurajam participarea populatiei la luarea deciziilor
Societatea civila este „proprietarul” apelor din Romania, de aceea trebuie sa constientizeze valoarea raurilor naturale de munte si sa actioneze in consecinta. Daca nu vom utiliza in mod responsabil apele dulci, riscam sa alunecam spre o reala criza a rezervelor noastre de apa potabila.
Semneaza petitia WWF si opreste pericolul de pe raurile de munte.