Spre stiinta: Doamnei Rovana Plumb, Ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice
Domnului Constantin Nita, Ministru Delegat pentru Energie, Ministerul EconomieiCa cetatean al Romaniei sunt bucuros sa am ocazia de a ma adresa Dumneavoastra cu solicitarea de a actiona de urgenta pentru a opri distrugerea raurilor de munte din Romania.Strategia Energetica a Romaniei promoveaza investitiile in „energia verde” prin construirea de microhidrocentrale pe raurile de munte. Stiu ca finantarea acestor investitii este incurajata de catre autoritatile statului prin alocarea de certificate verzi companiilor care produc energie din resurse regenerabile. Multe dintre aceste investitii sunt finantate din fonduri nerambursabile, fapt ce incurajeaza mai mult decat este nevoie investitiile in microhidrocentrale. In final costurile certificatelor verzi sunt suportate de catre cetatenii Romaniei prin plata facturii energiei electrice.
Dincolo de aspectele economice si sociale importante pentru tara noastra, sunt profund ingrijorat de efectele negative ireversibile pe care construirea de microhidrocentrale si infrastructura aferenta le au asupra ecosistemelor raurilor.
Deşi avizul de mediu pentru Strategia Energetica a Romaniei interzice clar amplasarea microhidrocentralelor in anumite arii naturale protejate, masurile acestui aviz sunt ignorate de catre toate autoritaţile relevante. Raurile de munte sunt distruse unul cate unul, cu participarea autoritatilor statului roman.
Satisfacerea necesarului de energie electrica din surse regenerabile a atins aproape 100% din obiectivul propus pentru anul 2020. Cu toate acestea, exista inca sute de microhidrocentrale care asteapta sa fie construite sau autorizate fara sa se tina seama de criterii ecologice, economice si sociale acceptate din punct de vedere stiintific. Astfel, nu se tine cont de faptul ca majoritatea sectoarelor de rau pe care se construiesc microhidrocentrale sunt incluse in arii naturale protejate. Nu se tine seama de faptul ca raurile de munte gazduiesc specii si habitate importante pentru mentinerea echilibrului ecosistemului raului si ca acestea trebuie pastrate conform legislatiei in vigoare. Majoritatea acestor rauri de munte reprezinta cursuri de apa naturale cu stare ecologica foarte buna, pentru care Romania si-a asumat mentinerea calitatii apei si a morfologiei albiei.
In acest context ma alatur solicitarii WWF, impreuna cu organizatii nationale si internationale pentru protectia mediului si conservarea biodiversitatii[1], precum si a asociatiilor pescarilor sportivi[2], pentru suspendarea imediata a procesului de autorizare si constructie a hidrocentralelor, pana la implementarea unui proces de pre-planificare care sa contribuie efectiv la protectia raurilor de munte.
Asadar, va solicit emiterea unui act normativ prin care sa se desemneze si delimiteze acele corpuri de rauri care vor trebui excluse de la constructia hidrocentralelor. Un asemenea act normativ trebuie sa reglementeze inclusiv clasificarea si delimitarea celorlalte corpuri de apa nefavorabile sau putin favorabile constructiei de microhidrocentrale, in conformitate cu principiile dezvoltarii durabile.
__________
[1] Grupul internaţional de specialisti vidra din cadrul IUCN
Asociaţia Internaţională pentru Studiul Dunării – IAD